Velká Bíteš

2. stupeň - Vánoční cukroví

V předvánočním čase se žáci 7. ročníku pustili v rámci pracovních činností jak jinak než do pečení vánočního cukroví. Pečení jim šlo výborně, nic se nepřipálilo, jenom trouby trošku zlobily. Dařilo se jak chlapcům, tak i děvčatům. I když se stalo, že jedna skupina koupila místo šlehačky ke šlehání šlehačku ve spreji, šlehačkové cukroví se nakonec také povedlo. Rafaelo šlo přímo na dračku. Bylo to super. Jako každé vaření.

081.jpg082.jpg 083.jpg084.jpg085.jpg086.jpg087.jpg
Zde jsou recepty, podle kterých sedmáci pekli:

ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
½ kg polohrubé mouky
1 ztužený tuk
1 šlehačka
Uděláme těsto, vyválíme placku, vykrajujeme tvary a upečené obalujeme v moučkovém cukru.

LINECKÉ CUKROVÍ
30 dkg hladké mouky
10 kg moučkového cukru
20 dkg tuku ( hera, máslo, stela)
1 vejce
Uděláme těsto, vyválíme placku, vykrajujeme tvary. Upečené slepujeme marmeládou.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
40 dkg hladké mouky
10 dkg ořechů
25 dkg másla (hery)
10 dkg moučkového cukru
1 vejce trochu prášku do pečiva
Vypracujeme těsto a vyválíme dlouhé válečky, které nakrájíme na stejně dlouhé rohlíčky a dotvoříme. Upečené obalujeme v moučkovém cukru.

RAFAELO
25 dkg cukru
10 dkg vody
½ másla
10 dkg kokosu
20 dkg sušeného mléka
sáček loupaných mandlí
Uvaříme cukr s vodou, stáhneme z ohně a vmícháme máslo. Přidáme kokos a sušené mléko. Necháme vychladit, v dlaních tvarujeme kuličku, do které vsadíme oloupanou uvařenou mandli a poválíme v misce s kokosem.

PERNÍKY
35 dkg hladké mouky
5 dkg medu
16 dkg práškového cukru
1 žloutek
2 vejce
1 kávová lžička perníkového koření
1 polévková lžíce kakaa
½ balíčku prášku do pečiva
Vypracujeme těsto, vyválíme placku, vykrajujeme tvary a pečeme v troubě. Zdobíme mandlí, nebo bílkovou polevou.